Hvordan skal vi hjelpe og beskytte barn som skal vokse opp i et klima med stadig mer ekstremvær og flere naturkatastrofer?

Hvordan kan Redd Barna best hjelpe og beskytte barn som skal vokse opp i et klima med stadig mer ekstremvær og flere naturkatastrofer?  

Tekst: Jens Marius Sæther
Presentasjon: Luca Kleve-Ruud

Det siste året har Redd Barna startet en rekke pilotprosjekter som skal gi svar på dette spørsmålet.

Dette er prosjektene:

KAMBODSJA

Prosjektet retter seg mot skolebarn som vokser opp i flytende landsbyer på innsjøen Tonlé Sap.

Innsjøen er den største i Sørøst-Asia og den viktigste vannkilden i Kambodsja. Klimaforandringene, forurensing og overfiske har ført til at fiskebestanden har gått kraftig ned, og livsgrunnlaget til alle familiene som lever av fiske, er derfor truet.

Item 1 of 4

Vannforurensingen gjør også at barna er mye syke. I Kambodsja har mindre enn tre av ti tilgang på rent drikkevann. 

Gjennom prosjektet lærer barna om klimaendringene og hva de selv kan gjøre for å bedre situasjonen i sitt nærmiljø. 

Redd Barna har planer om å oppskalere prosjektet til andre områder i Kambodsja, som også er sterkt preget av klimaendringene. Oppskaleringen skal skje i samarbeid med miljøorganisasjonen WWF. 

NEPAL

Målet med prosjektet er å hjelpe unge med å skape grønne jobber. I Nepal er det svært vanskelig å finne seg en jobb, og tusenvis av unge forlater landet hvert år. Mange ender opp som sesongarbeidere i India.

Nepal er et av verdens fattigste land og svært utsatt for klimaendringene. Isbreene som smelter i Himalaya og omfattende avskoging, fører til store oversvømmelser –  som igjen går hardt ut over avlingene. Vannforurensing er også et stort problem. 

Flertallet av befolkningen er sysselsatt innen jordbruk, og det å skape jobber som er tilpasset et klima i endring, blir derfor svært viktig i årene framover.

MOSAMBIK

Gjennom prosjektet lærer barn og unge om hvordan de kan tilpasse seg et endret klima og hva de selv kan gjøre lokalt og internasjonalt for å bremse klimaendringene.

En del av prosjektet har vært å støtte etableringen av en nasjonal koalisjon for unge klimaaktivister. I fjor fikk de delta på klimatoppmøtet i Egypt. 

Mosambik, som ligger ved kysten sørøst i Afrika, er allerede hardt rammet av klimaendringene. Tørke, tropiske sykloner og flom truer matsikkerheten og tilgangen på rent vann.

Jenter blir diskriminert både når det gjelder utdanning og i arbeidslivet. Kvinner har også generelt liten politisk innflytelse og får ikke den samme tilgangen til naturressurser som menn. I prosjektet blir det derfor vektlagt at jenter skal få den samme muligheten som guttene til å bli hørt og ta del i klimakampen.

 

PALESTINA

Målet er å gi skolebarn i Gaza og på Vestbredden mer kunnskap om klimaendringene og hva de kan gjøre i sitt nærmiljø for å bedre situasjonen.

Skolebarna får blant annet opplæring i avfallshåndtering, kompostering, alternative energikilder og treplanting. Barna får støtte av lærerne ved skolene til å gjennomføre ulike miljøprosjekter, men de skal selv lede arbeidet.

En del av prosjektet går også ut på å utvikle læringsmateriell for barn som viser sammenhengen mellom klimaforandringer og konflikt. 

Palestina er et av de mest utsatte landene i verden for klimaendringer. Knapphet på vann, ørkenspredning og forurenset jord, er allerede et stort problem. Situasjonen forverres ytterligere av den israelske okkupasjonen, som gjør handlingsrommet lite når det gjelder å sette inn tiltak. 

COLOMBIA

Prosjektet retter seg mot urbefolkningen Wayuu som bor i La Guajira nordøst i Colombia. Befolkningen i dette området har dårlig tilgang på vann og underernæring er et stort problem. 

La Guajira er en av de varmeste regionene i Colombia, med en  gjennomsnittstemperatur på 34 grader. Klimaendringene øker faren for lange tørkeperioder. Mange lever av husdyrhold og jordbruk, og den globale oppvarmingen truer derfor livsgrunnlaget til urbefolkningen.

Gjennom prosjektet ønsker Redd Barna å skape en dialog med urbefolkningen om hvordan de kan løse utfordringene knyttet til klimaendringene.

En viktig del av prosjektet er også å skape en arena der barn får uttrykke sin bekymring og si sin mening om hva de mener bør gjøres. 

Les mer om klima

Klimasatsning

Å hjelpe barn og unge som rammes knallhardt av klimaendringene, blir en av de aller viktigste oppgavene for Redd Barna i årene framover.  

Barna rammes hardest av klimakrisen

Klimakrisen og ekstremværet setter millioner av liv i fare hvert år, og det er barna i de fattigste landene som er mest utsatt. 

Tusen takk for at du gir barn
muligheten til et bedre liv.

Sammen redder vi barn!


Pengene kommer fram!

Av innsamlede midler går 92,6% til arbeidet for barna som trenger oss aller mest. Kun 7,4% går til administrasjon og til å skaffe nye inntekter.
 Les mer om hvordan vi bruker pengene